YANGIN ÇIKMASINI ÖNLEMEK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Yangını başlatma riski yüksek olan "Kolay yanıcı maddeleri" ve "Tutuşturucu ısı kaynaklarını" birbirinden ayrı tutmak ve kontrol altında bulundurmak gerekir;
1- Mutfaktaki ocakların yanı başında bulunan perde ve dolaplar yüksek risk altındadır. Normalde kontrol altında gibi görülen ocak ateşleri ve üzerindeki pişen yemekler kontrol dışına çıktığında öncelikle bu nesneleri tutuşturacaktır.
Örnek: Kızartma yapmak amacıyla kızdırılmakta olan tavadaki sıvı yağ, acı haber içeren bir telefon konuşması ile unutulacaktır. Sıvı yağ tutuşma sıcaklığına ulaştığında yaklaşık 80 cm yüksekliğinde ve yüksek sıcaklıkla yanmaya başlayacak ve etraftaki yanıcıları tutuşturacaktır. Bu nedenle mutfak ocaklarının etrafı yanıcılardan arındırılmalıdır.
2- Ütü yapılırken, yangın riskini minimize etmek için ütülenmekte olanın haricindeki elbiseler ve diğer yanıcılar uzakta tutulmalı, ütü yanmaz bir mermer veya demir ızgara üzerine konulmalı, ütü masası üzerinde yanmaz kumaştan örtü bulunmalıdır.
3- Sigara yanıcıların bulunduğu ortamda içilmemelidir. Hele uykulu bir şekilde ve yatar vaziyette sigara içilmesi faciaya davetiyedir.
4- Soba, soba borusu ve bacalar yanıcı eşyalardan yalıtılmalıdır. Soba borusu ve bacalardaki kurumlar yılda en az iki defa temizletilmelidir. Kurumlar yanıcıdır ve tutuşma sıcaklığına ulaştığında baca yangınını başlatır.
5- Rüzgarlı, lodoslu havalarda soba yakılmamalı, yatak odasında soba bulundurmamalı, varsa yatmadan önce iyice söndürülmelidir. Sobadan veya mangaldan sızacak olan yarım yanma ürünü Karbon Monoksit [CO] gazı kan zehridir. Görünen dumandan ve görünmeyen yanma ürünü zehirli gazlardan her zaman solunumumuzu korumamız lazım.
6- Katalitik Soba ve Şofben zehirlenmeleri (!) diye bilinenler aslında boğulma olaylarıdır. LPG gazı da Doğalgaz gibi zehirsizdir. Yalnız yakıldıkları ortamda oksijen tükettikleri için kısa sürede oksijensizliğe sebep olurlar. Dolayısı ile LPG li şofben, katalitik soba, doğalgaz sobası ve kombilerin bulunduğu odalara sürekli temiz hava girişi sağlayan menfez açılmalıdır. Hermetik kombiler yakacağı havayı dışardan aldığı için menfez gerekmez.
7- LPG tüpünden ocağa bağlantı sağlayan hortum sık sık kontrol edilmeli, eskiyen, çatlayan, yumuşayan veya sertleşen veya imal yılından en çok 3 yıl sonra kullanılan hortumlar değiştirilmelidir.
8- Çocuklar yanıcılardan ve kibrit gibi yakıcı malzemelerden uzak tutulmalıdır. Çocuklar hele soba, ocak v.b. yanık durumdayken kesinlikle yalnız bırakılmamalıdır.
YANGIN ÇIKTIĞI ZAMAN YAPILMASI GEREKENLER
1- Yangını ilk gören kişi ücretsiz 110 telefon hattını arayarak yangını İtfaiyeye ihbar eder.
2- İtfaiye hizmetlerinin ücretsiz olduğu unutulmamalı, ilk işlem itfaiyeyi yangından haberdar etmek olmalıdır
3- İtfaiye Teşkilatının soracağı; içeride mahsur kalan olup olmadığı, yanan şeyin katı, sıvı veya gaz mı olduğu, kaçıncı kat olduğu v.b. sorulara kısa ve açık cevaplar vermeye hazır olunmalıdır.
4- Yangının kendi söndürebileceğimiz boyutta olduğuna kani olduktan sonra ve kişisel korunma sağlanarak Taşınabilir Söndürme Cihazları ile yangını söndürme çalışması yapılmalıdır. Bu cihazlar evimizde (mutfak), arabamızda (torpido altı) ve işyerimizde (kaçış yolu üzerinde) bulundurulmalı ve kullanma tekniği herkese öğretilmelidir.
5- Yangından canlıları ve kıymetli eşyayı tahliye etme çalışması yapılmalıdır. Yangın için "bina boşaltma" önceden planlanmalı, yapılacak işlemler belirlenmeli, "alternatif kaçış güzergâhı" oluşturulmalıdır. Yangın yerinde mahsur kalan kimse olup/olmadığının yoklamasının da alınacağı Güvenli Toplanma Merkezleri belirlenmelidir.
YANGINDAN KAÇIŞ (TAHLİYE) PLANLAMASI ve KAT SIĞINMA ODALARI
Bina tahliye edilirken ana giriş ve servis merdivenlerinin yüksek sıcaklık ve zehirli gazlarla geçilemez olduğu varsayılarak alternatif acil çıkışlar ve yangın merdivenleri kullanılır. Yanmaya dirençli ve duman sızdırmaz kapılarla bölmelendirilmiş yangın merdivenleri tahliye için en önemli ihtiyaçtır.
Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmeliğe göre; Konutlarda yapı yüksekliği 30,50 metreden (~10 kat) [Yakında yürürlüğe girecek değişikliğe göre ise 21,50 metreden (~7 kat) ] az ise Yangın Merdiveni istenmemektedir.
Yangın merdiveninin olmadığı binalarda, Mevcut olduğu halde yangın merdiveni ve kaçış güzergâhlarının kullanılmaz hale geldiği durumlarda veya insanların fiziki imkânsızlıklar sebebi ile binayı terk edemeyecek durumda bulunmaları halinde Kat Sığınma Odaları çok büyük önem kazanır.
KAT SIĞINMA ODALARI:
Kat Sığınma Odaları; yangına dayanıklı düşey iç bölmelerle ve yangın kapısı ile yangının ve dumanın sirayetine karşı yalıtılmış odalardır. Bu odaların cepheleri İtfaiye Merdiven Araçlarının erişimine müsait olmalı, sedye ile hasta çıkarılabilecek nitelikte pencerelere sahip olmalıdır.
İtfaiye merdiven aracının kolayca erişebileceği; balkonundan veya penceresinden sağlam veya hasta kazazedelerin (sedye ile) çıkarılabileceği bir odanızı kat sığınma odası olarak önceden belirleyin;
1- Yangının çıkış yolunuzu kestiğini görürseniz, yangın merdiveniniz yok veya kullanılamaz durumda ise, kaçamıyorsanız; Koridordaki halı ve benzeri yanıcıları uzaklaştırdıktan sonra, Kat Sığınma Odasına sığının. Kapısını kilitlemeden kapatın. Kapı kenarlarını ıslak havlularla sıkıştırarak duman girişini engelleyin.
2- İtfaiye’ye bulunduğunuz kat sığınma odasını telefonla tarif edin. Varlığınızı dışarıdakilere el ve kol hareketleri ile bildirin. Sonra camları kapatın içeri duman girmesin, alev yayılmasın.
3- İtfaiye merdiven aracının gelip sizi kurtaracağı zamana kadar kapı ve pencereleri kapalı tutun.
4- İtfaiye Merdiven Aracı mutlaka gelip sizi kurtaracaktır.
ÖZEL DURUMLAR
1- Yangının ilk Kat Sığınma Odasının istikametinden ilerleyebileceği senaryosunu da dikkate alarak alternatif ikinci Kat Sığınma Odası belirlenmelidir.
2- İtfaiye Merdiven Aracının giremeyeceği dar sokaklar için ve diğer ulaşım ve erişim problemleri durumunda (yüksek katlar hariç) Atlama Yastığı kullanılacaktır.
3- Pencerelerine demir parmaklık takılmış giriş katlarda, acil çıkış için pencere kanadı hizasında demir parmaklıkların da kanatları olmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder