Soygun Alarm Sistemlerinde Kullanılan Harici Sirenler
Sabotaj Korumalı Harici Siren |
Harici Sirenler
Harici sirenler hırsız alarm sisteminizin sesli ve ışıklı ikaz veren aksesuarlarıdır. Korunan mekanın dışında olmasının sebebi siren ses şiddetinin uzak yerlere kadar ulaşabilmesini sağlamak , ışıklı uyarı ile dışarıdaki insanlara alarmın nerede çaldığını belirtmek ve caydırıcılık sağlamak içindir.
Harici sirenlerin dış cephelere montajlanması daha önce anlattığımız gibi avantajlarının olması yanında bu durum sirenin sürekli sabotaja ( Dışarıdan müdehale ile devreden çıkarılma ) maruz kalma ihtimalini ortaya çıkarır. Harici sirenler üzerinde geçmişten bugüne yapılan çalışmalar ile sabotaj ihtimaline karşı önlemler geliştirilmiştir.
Sabotaj Riskine Karşı Koruma ve Çalışma Prensipleri
- Tamper koruma anahtarı
- Kablo kesilmesine karşı koruma
- Darbelere karşı koruma
Tetikleme Şekline Göre
- + tetikleme
- - tetikleme
Ses Kaynaklarına Göre
- Horn Hoparlörlü
- Piezo Hoparlörlü
Harici Siren Montajı İçin Doğru Yer Seçimi Nasıl Yapılır ?
Harici sirenler soygun alarm sisteminin dışa bakan yüzüdür. Çalıyorkende , çalmıyorkende insanların dikkatini çekmeli , caydırıcılık sağlamalıdır. Yapılan araştırmalar dış yüzünde siren bulunan işyerleri ve evlere hırsızlık teşebbüsü diğerlerine oranla çok daha az olduğunu göstermektedir. Bu sebeple harici sireni mümkün olan en görünür bir yere konumlandırılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus , harici sirenler insanların kolaylıkla ulaşabileceği yerlere monte edilmemelidir. Her nekadar harici sirenler sabotaja karşı korumalı dahi olsa bu risk alınmamalıdır.Harici sirene çekilen kablolar dışardan gözükmemeli direkt olarak harici sirene girmelidir.
Harici Sirenler Hakkında Terimler , İşlevleri ve Anlamları
Tetikleme : Harici sirenin çalmaya başlaması için dışarıdan etkinin verildiği uçtur. Bu uca (klemense) tetikleme uygulandığında siren çalmaya başlar. Tetikleme terimini bu bölümde Türkçe olarak kullandık fakat farklı markalarda veya modellerde tetikleme uçları farklı kelimelerle ifade edilebilir. Bunlar trigger , TRG , Uo , GO- , Siren- , Siren+ , GO+ , PGM vb. kelimelerde tetikleme amaçlı kullanılan terimlerdir.
Strobe : Dahili sirenin ışıklı uyarı verebilmesini sağlayan flaşördür. Bazı sirenlerde flşaör için ayrı tetikleme girişleri olabilmektedir. Bu sayede flaşör ayrı çalıştırılabilmektedir.
Bell Squawk : Kurma ve kapamalarda kullanıcının alarmı kurup kurmadığını anlaması için sirenin kısa süreli anlık olarak çaldırma işlemidir. Bu sayede kullanıcı alarmını kurduğunu veya çözdüğünü anlayabilmektedir.
Tamper : Sireni sabotaja karşı koruyan önlemlerdir. Profesyonel harici sirenler kapağının açılmasına , yerinden sökülmesine ve kablosunun kesilmesine karşı önlemler bulunmaktadır.
Self-Powered Siren : Self-powered siren tetikleme akımını kendi üzerindeki aküden çeken sirenlere verilen addır. Siren panel üzerinden ağırlıklı olarak kendi üzerinde bulunan aküyü şarj etmek için akım çeker. Bu sayede aynı tetik çıkışından çok sayıda self-powered siren tetiklenebilmektedir.
dB : Ses şiddeti ölçü birimidir. dB değeri ne kadar yüksekse ses etki
SAB Mod Çalışma : SAB Mod çalışma şeklinde siren içerisindeki buzzer alarm paneli tarafından çaldırılır. Yani buzzer sirenlern çalması için gerekli akım alarm paneli üzerinden çekilir.
SCB Mod Çalışma : SCB mod çalışma şeklinde siren içerisindeki buzzer yine siren içerisinde bulunan akü tarafından çaldırılır. Sirenin çalması için gerekli akım siren aküsü üzerinden çekilmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder